Massage, bindweefsel, triggerpointtherapie

Bij duidelijke lichamelijke klachten wordt gebruik gemaakt van massage, bindweefsel, triggerpointtherapie of deeptissuemassage of een combinatie.

Een sportmassage kan toegepast worden bij;

Spierpijn, vastzittende spieren, blessure (nb. een spierscheur of zweepslag moet 10 dagen rusten voordat deze gemasseerd mag worden) maar ook stress.
Het zorgt voor een betere doorbloeding van het spierweefsel en snellere afvoer van de afvalstoffen door de intensiteit en de specifieke snelheid van massage handgrepen.

Vaak gaat het bij sportmassage om een deelmassage, dus massage van een been, armmassage, rugmassage, nek-schoudermassage. Een sportmassage wordt vaak wat steviger uitgevoerd dan een ontspanningsmassage. Er wordt een combinatie van technieken gebruikt zoals bindweefsel-, fascia- en deeptissuemassage

Triggerpointtherapie

Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spiervezels.
Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan zijn de spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken. De spierspanning is hier dus hoger en de spiervezels blijven zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.
Triggerpoints kunnen ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, bijvoorbeeld door stress, overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en kunnen zelfs pijnklachten op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders, tennisarm e.d.
Deactiveren van triggerpoints doormiddel van diepe massage technieken die op het moment van behandelen behoorlijk pijnlijk kunnen zijn, een afsluitende techniek en mogelijkheden tot zelfbehandeling.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt toegepast op de bindweefsellaag van het lichaam, dit is de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Het is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, wordt ook het orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen

Door de verschillende massagetechnieken wordt er een prikkel gegeven en de huid en het bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid toe, verbetert de staat van het bindweefsel en kunnen ‘verklevingen’ verminderen/verdwijnen.
Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtsproblemen en slapeloosheid

Chinese voetmassage

Bij de voetmassage worden de drukpunten op de voetzool met een massagestok gemasseerd. Het doel van de massage is vermindering van spanning op lichamelijk en psychisch gebied. Het verbetert de doorbloeding in voeten en onderbenen en activeert zo de organen en stimuleert de zenuwbanen.

voetmassage

Onder het genot van een kopje thee krijgt u een heerlijk ontspannende voetenbad, een voetscrub. Daarna worden de voeten en onderbenen gemasseerd. Afsluitend worden de voeten ingesmeerd met een heerlijke voetencreme.