Massage en Kanker

Kanker brengt veel emotie en spanning met zich mee. Reguliere behandelingen kunnen aanleiding zijn voor bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, angst, misselijkheid, pijn en lymfoedeem. Deze bijwerkingen kunnen tevens een reden zijn om complementaire hulp te zoeken.

Onderzoek toont aan dat veel mensen met kanker baat te hebben bij massage. Zo blijkt lichaamsmassage stress, angst en pijn te verminderen en de stemming te verbeteren. Vaak zeggen patiënten na massage weer contact met hun lichaam te voelen en zich “heel voelen”
Mijn persoonlijke ervaring met een patiënt is dat ik zag wat de ziekte voor impact had op diegene. Het mentaal afstoten van het lichaamsdeel waar de kanker zich bevond. Niet aan naasten uit kunnen leggen welke emoties er zijn doordat er een explosie van emotie, onmacht en woede is. En niet weten dat er meer instanties zijn die je kunnen steunen naast het ziekenhuis.
Als massagetherapeut weet ik wat massage voor een mens kan doen. Tijdens de opleiding als masseur leer je dat kanker een contra-indicatie is. Dat moet anders kunnen en ben op zoek gegaan. Ik kwam terecht bij Stichting Voor Jou die de training geeft “ Massage en kanker ”.

De Massage;

Middels een vragenlijst en intake gesprek zal duidelijk worden waar de behoefte ligt. Massage bij kanker is een andere vorm van masseren. Speciaal afgestemd op uw conditie en bijwerkingen van de behandeling zal er een passende vorm van massage gegeven worden. Van zacht aangeraakt te worden tot een voorzichtige ontspanningsmassage van bijvoorbeeld handen, voeten of hoofd.