Medical-Taping

mtc

Wat is Medical-Taping

Het is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren, botten en/ of gewrichten worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

De tape heeft dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid en kun je gewoon bewegen. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn.

Wanneer medical taping?

De toepassing is zeer uitgebreid.

Medical taping kan verslapte spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen pijnlijke spieren weer rust geven.

Bij sportblessures voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie,- enkels- en kuitklachten.

mtc tape images

Preventief ter ondersteuning van gewrichten of spieren. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie of enkels voor extra ondersteuning.

Correctie van de lichaamshouding of standverandering van een gewricht. Vooral bij kinderen in de groei die de neiging hebben voorover te lopen en ouderen die vaak krom gaan lopen

Behandeling van problemen die zijn ontstaan door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfarm)

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren.

In sommige gevallen kan Medical-Taping ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen. Bestrijding van (spannings) hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.

Het gunstig beïnvloeden van organen zoals bij o.a. maagklachten en menstruatieklachten of benauwdheid.

De medical tape kun je een paar dagen laten zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huidvriendelijk. Je kunt er gewoon mee douchen. Als je de tape gaat verwijderen, is het handig om deze eerst nat te maken. Het verwijderen gaat een stuk gemakkelijker als je de huid strak trekt en de tape van boven naar beneden van je huid afrolt.